Logopedija

U VRTLOG CENTRU možete obaviti različite logopedske usluge od kojih izdvajamo:

logopedska dijagnostika (TROG, PredČIP, PPVT III, REYNELL, PSP test), logopedska terapija (ispravljanje izgovora, mucanje, disleksija, disgrafija, diskalkulija, posebne jezične teškoće, poticanje jezičnog razvoja…), logopedsko savjetovanje, grupne i individualne pripreme za školu

Logopedska dijagnostika

Logopedska dijagnostika je proces čiji je cilj otkrivanje potencijalnih jezično – govornih poteškoća kod djece i odraslih. Sastoji se od procjene kvalitete izgovora glasova i odstupanja od standardnog izgovora, procjene jezično-govorne razvijenosti djeteta, procjene razvijenosti predčitalačkih vještina, procjene stupnja razvijenosti čitanja i pisanja u odnosu na obrazovni razred i dob, uz upotrebu mjernih instrumenata i standardiziranih testova namijenjenih logopedskoj dijagnostici.

Sastavni dio dijagnostike je intervju s roditeljima.

Provodi se individualno te može trajati od 30-60 minuta ili u nekoliko susreta, što ovisi o dobi djeteta i teškoćama zbog kojih se provodi dijagnostički postupak.

Nakon toga slijedi savjetovanje i /ili uključivanje u individualnu logopedsku terapiju čiji intenzitet ovisi o vrsti i jačini teškoća te željama i mogućnostima dolazaka.

Logopedska terapija

Logopedska terapija je skup postupaka koje provodi logoped s ciljem uklanjanja i/ili ublažavanja teškoća koje je logoped ranije utvrdio dijagnostikom ili uvidom u nalaze drugih stručnjaka.

Postupci i način provođenja terapije utvrđuju se obzirom na dob djeteta te težinu teškoće koja je prisutna. U logopedskoj terapiji veliku važnost pridajemo suradnji s roditeljima, koja je vrlo važna za napredak u bilo kojoj vrsti teškoće koja postoji kod pojedinog djeteta.

Trajanje i ishod terapije ovise o motivaciji samog djeteta, vrsti teškoće, sposobnostima djeteta, redovitim dolascima na terapiju i radu roditelja s djetetom kod kuće prema uputama logopeda.

Logopedsko savjetovanje

Razlog dolaska djeteta kod logopeda je najčešće zabrinutost roditelja za djetetov govorni i/ili jezični razvoj ili odstupanje u razvoju tih sposobnosti u odnosu na vršnjake.

Roditelji često nisu sigurni radi li se o teškoći za koju treba pomoć stručnjaka ili o urednom razvoju koji samo kasni za razvojem druge djece.

Stoga Vrtlog Centar nudi savjetovanje roditelja o normama urednog jezično-govornog razvoja i treba li dijete uopće pomoć logopeda, te savjetovanje o tijeku i napretku logopedske terapije.

Grupne i individualne pripreme za školu

Pitanje koje se nameće roditeljima djece koja kreću u prvi razred osnovne škole jest: Je li moje dijete spremno za školu? Treba li znati čitati i pisati? Hoće li moći zadržati pažnju dovoljno dugo? Hoće li mu biti teško?

Ova i slična pitanja vjerojatno ste si postavili ako ste roditelj budućeg prvašića.

Kako bi Vašim mališanima olakšali taj prijelaz u čarobni svijet slova, riječi i priča u Vrtlog Centru organiziramo grupne i individualne pripreme za školu.

Scroll to Top